Kek Coklat
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 sudu besar bicarbonate of soda
1 sudu kecil baking pawder
Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 cawan air ais
2 biji telur
Cara-cara membuatnya :
- bahan A diayak - masukkan bahan B ke dalam bahan A -
kacau sehingga sebati -
tuang dalam loyang - kukus @ bakar selama 1 jam -
dah sejuk potong dan taburkan rainbow rice agar menarik - cubalah sedap tau....
***************************************
Kek Batik
Bahan A
1 ketul buttercup ( 250 gm majrin )
1/2 cawan gula
1 cawan susu pekat
Bahan B
3 biji telur
1 cawan serbuk koko
1 cawan serbuk milo
1 sudu kecil esen vanila
5 sudu air
** 1 peket biskut marie ( 350 / 360 gm )- patahkan 2
Cara-cara membuatnya :
- satukan bahan A dalam kuali dan cairkan dgn api perlahan - masukkan bahan B masak hingga pekat - tutup api - masukkan biskut marie gaul hingga rata - alas loyang dgn plastik dan tuangkan adunan - tekan-tekan biar mampat - dah sejuk masukkan dalam peti ais - sejam kemudian bolehlah dipotong dan dihidangkan...anak-anak pasti suka....
***************************************
Apam Gula Hangus
1 sudu besar bicarbonate of soda
1 sudu kecil baking pawder
Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 cawan air ais
2 biji telur
Cara-cara membuatnya :
- bahan A diayak - masukkan bahan B ke dalam bahan A -
kacau sehingga sebati -
tuang dalam loyang - kukus @ bakar selama 1 jam -
dah sejuk potong dan taburkan rainbow rice agar menarik - cubalah sedap tau....
***************************************
Kek Batik
Bahan A
1 ketul buttercup ( 250 gm majrin )
1/2 cawan gula
1 cawan susu pekat
Bahan B
3 biji telur
1 cawan serbuk koko
1 cawan serbuk milo
1 sudu kecil esen vanila
5 sudu air
** 1 peket biskut marie ( 350 / 360 gm )- patahkan 2
Cara-cara membuatnya :
- satukan bahan A dalam kuali dan cairkan dgn api perlahan - masukkan bahan B masak hingga pekat - tutup api - masukkan biskut marie gaul hingga rata - alas loyang dgn plastik dan tuangkan adunan - tekan-tekan biar mampat - dah sejuk masukkan dalam peti ais - sejam kemudian bolehlah dipotong dan dihidangkan...anak-anak pasti suka....
***************************************
Apam Gula Hangus
Bahan A
2 cawan gula
2 cawan air
*** Bahan A buat gula hangus - dah cair masukkan
2 sudu besar majrin
Bahan B
5 biji telur
1/2 cawan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil bicarbonate of soda
Cara-cara membuatnya :
- Bahan A yang telah dihanguskan sejukkan dahulu -
- masukkan bahab B ke bahan A satu persatu - kacau hingga sebati - tuang dalam loyang - bakar selama 45 minit....dah sejuk - potong dan hidangkan...
****************************************